Finansijski wellness: zašto je važno da vaše finansije budu organizovane

13. марта 2023 | Vreme čitanja: 3 min

Izgleda da su Amerikanci opsednuti organizacijom. Možda je to zbog američke tendencije da se ona stalno poboljšava, ali izgleda da postoji kulturni fenomen oko važnosti čistog i uređenog života.

Zamislite samo kako je dobar osećaj odmaknuti se i pogledati čistu kuću. Sada zamislite koliku razliku jedan uredan pristup može imati na vaše finansije. Istina je da se teško mogu postići finansijski ciljeve ako ne možete da vidite sve delove svog finansijskog života. Ako odvojite vreme za organizovanje, sebi dajete najbolju šansu za uspeh.

Početak

Organizovanje vašeg finansijskog života može biti zabavno. Ako ste imali doprinos na 401(k) ili neki drugi investicioni račun, videti potpunu sliku vaše imovine može biti prijatno iznenađenje. Međutim, finansije su takođe složene. Jednako je važno da vodite računa o dugovanjima, kao i o investicijama koje ste napravili.

Popis vaših računa – i imovine i obaveza – je prvi korak ka organizovanju vašeg finansijskog života. Identifikovanje naloga koje posedujete i kako svaki utiče na vaš ukupni finansijski wellness će vam reći vašu neto vrednost. Vaša neto vrednost će varirati tokom vremena, ali poznavanje ovog broja i da li imate pozitivan ili negativan rezultat daće vam jasniju predstavu o vašoj trenutnoj finansijskoj poziciji.

Kreiranje vašeg finansijskog wellness plana

Na vašem finansijskom putu, važno je da imate cilj na umu. Ali bez plana koji će vas voditi, biće teže doći do njega. Znajući gde se nalazi vaš novac, kao i koliko dugujete, pomoći će u kreiranju tog plana, tako da možete zamisliti mogućnosti da napravite promene koje bolje podržavaju vaše ciljeve.

Kada napravite listu svojih naloga i podelite ih između onoga što zarađujete i onoga što dugujete, na putu ste da kreirate osnove finansijskog plana.

Kreiranje finansijskog plana je najsigurniji način da saznate da li su ciljevi koje imate za svoj život razumni ili ne. Možda ćete želeti da ostvarite san o pokretanju sopstvenog posla, prepustite se ličnoj potrazi – poput penjanja na Mont Everest, da pomognete u školovanju deteta na fakultetu ili zanatskoj školi ili kupite kuću za odmor. Ili jednostavno želite da se povučete i živite miran život dok uživate u vremenu sa porodicom. U svakom slučaju, finansijska procena će vam pomoći da identifikujete prazninu u finansijskom wellness-u i daće vam razlog da zacrtate finansijski siguran kurs koji će vam pomoći da ostvarite ove ambicije i snove.

Angažovanje spoljne pomoći

Iako su organizovanje vaših finansija, razvijanje vaših ciljeva i razumevanje vaše sposobnosti da ih postignete, ključni prvi koraci, postoji i niz drugih vitalnih finansijskih razmatranja koje treba planirati, kao što je koliko vam je novca potrebno da živite sem finansiranja vaših ciljeva; da li ste pravilno zaštićeni odgovarajućim osiguranjem; i da li je vaša ušteđevina za penziju dovoljna da održi planirani način života.

Ako niste sigurni u odgovore na ova pitanja, sada je možda pravo vreme da razgovarate sa finansijskim stručnjakom i saznate koje korake možete preduzeti da biste poboljšali svoje finansijsko blagostanje.

 

 

Izvor: BakerTilly