Izmenjeni Pravilnik o transfernim cenama

15. октобра 2021 | Vreme čitanja: 1 min

U Sl. Glasniku RS broj 95/2021 je objavljan izmenjen Pravilnik o transfernim cenama i metodama koje se po principu „van dohvata ruke“  primenjuju kod utvrđivanja cene transakcija među povezanim licima (u daljem tekstu: Pravilnik o transfernim cenama) koji počinje da se primenjuje počev od 01.10.2021. godine.

Izmenjeni Pravilnik o transfernim cenama detaljnije definiše sadržaj i način podnošenja godišnjeg izveštaja o kontrolisanim transakcijama međunarodne grupe povezanih lica (CbC Report).

Obavezu podnošenja godišnjeg izveštaja ima rezidentni obveznik koji se smatra krajnjim matičnim pravnim licem međunarodne grupe povezanih pravnih lica čiji ukupni konsolidovani prihod u prethodnoj godini iznosi najmanje EUR 750 miliona.

Godišnji izveštaj podnosi se na obrascu CbC u papirnoj formi, najkasnije u roku od 12 meseci od kraja poreskog perioda.

Izmenama nije zasebno uvedeno obaveštenje o podnosiocu godišnjeg izveštaja (Notification requirement), već je obveznik dužan da u sklopu godišnje dokumentacije o transfernim cenama navede sledeće informacije:

  • Da li je obveznik članica međunarodne grupe povezanih lica i da li se smatra krajnjim matičnim licem u smislu Člana 61v Zakona o porezu na dobit koji reguliše podnošenje godišnjeg izveštaja;
  • Ukoliko se ne smatra krajnjim matičnim licem, informacije o identitetu i rezidentnosti krajnjeg matičnog lica.

Za sva pitanja stručni tim TPA Srbija Vam stoji na raspolaganju.