Oporavak biznisa: upravljanje novčanim tokovima

27. новембра 2020 | Vreme čitanja: 2 min

Iako postoje brojni razlozi zbog kojih kompanije imaju krize u poslovanju, neuspeh je verovatno ukorenjen u nedostatku novca.

Brzi oporavak se često svodi na jedno: novčani tok.

“Zdrav novčani tok je sastavni deo uspeha svakog poslovanja”, objašnjava Neil Hughes, rukovodeći partner Baker Tilliy mreže u Irskoj.

„Profitabilnost i novčani tok ne treba mešati. Profit može biti „zarobljen“ i nedostupan za održavanje poslovanja, dok je gotov novac, s druge strane, dostupniji. Naime, ili novca ima u banci, ili ga nema. Zapamtite, nelikvidnost (nedostatak gotovine), a ne neprofitabilnost, je najčešći razlog propadanja mnogih kompanija. Čak i najprofitabilnija preduzeća propadaju ako ostanu bez gotovine. “

Oslobađanje “zarobljenog” novca

Zarobljavanje se odnosi na latentni profit u Vašem poslu koji je vezan za Vaše zalihe, nedovršenu proizvodnju i potraživanja od kupaca.

Kada kupac nije platio robu ili uslugu, gotovina ostaje u sistemu „zaključana“. Iako je kupac Vama dužan, na bankovnom računu nemate gotovine sa kojom biste nastavili sa poslovanjem.

„Tokom krize, oslobađanje zarobljenog novca bi trebalo da bude glavni prioritet“, objašnjava Hughes.

Ovo spada u nadležnost finansijskog kontrolora koji je ključan, jer i tokom kriznog perioda obezbeđuje postojanje dovoljne količine rezerve likvidnosti za redovno poslovanje.

Upravljanje likvidnošću treba planirano na način da se obezbedi da gotovina nije zarobljena u zalihama i to putem pravilnog upravljanja zalihama, da se roba i usluge efikasno isporučuju i obračunavaju, a da su tehnike upravljanja gotovinom kompanije što rigoroznije.

Efikasno funkcionisanje ovog procesa podrazumeva da u celoj organizaciji treba kontinuirano usvajati najbolje prakse pravilnog upravljanja zalihama, završetka procesa rada shodno planu, ažurnog fakturisanja kao i naplate.

Neka vaš novčani tok bude pametno planiran

Predviđanja novčanih tokova u velikoj meri pomažu rukovodiocima i vlasnicima kompanija da prate prilive i odlive gotovine.

Koliko je novca na bankovnom računu kompanije? Koliki priliv novca se očekuje u narednom periodu kao i gde će taj novac biti usmeren?

Redovno praćenje projektovanog novčanog toka pomoći će Vam da se snađete u krizi, objašnjava Hughes.

„Kada je potrebno, potražite savete svog finansijskog konsultanta”.

Razumevanje kontrole gotovine, prognoza o tome koliki se priliv i odliv novca očekuje, omogućiće vlasnicima preduzeća i menadžerima da odgovorno posluju. Time se osigurava redovno funkcionisanje poslovne aktivnosti uz adekvatne rezerve likvidnosti.

Članak „Oporavak preduzeća: Upravljanje novčanim tokovima“ prvi put je objavljen na vvv.bakertilli.ie 1. oktobra 2020. godine i reprodukovan je uz odobrenje autora.

 

Izvor: Business recovery: Cash flow management – Bakertilly