Saveti za investitore u oblasti nekretnina u CIE

20. априла 2021 | Vreme čitanja: 3 min

Investicije u nekretnine 2021: Godišnji izveštaj CBRE & TPA nudi aktuelne savete za investitore u nekretnine u Austriji, Nemačkoj i CIE.

Važna pitanja o ulaganju u nekretnine

  • Kako se mogu predstaviti investicione mogućnosti u Nemačkoj, Austriji, CIE i JIE za 2021. godinu?
  • Koji poreski podsticaji za ulaganje su dostupni u različitim zemljama?
  • Koji su operativni troškovi u različitim klasama imovine?
  • Kako se oporezuju nekretnine u pojedinim zemljama?
  • Kakav povrat na investicije se može očekivati po zemljama?

TPA, kompanija za poresko savetovane i CBRE, najveća svetska kompanija za komercijalne usluge nekretnina, nude procene lokalnih tržišta nekretnina u najnovijoj brošuri „Investicije u nekretnine 2021“, koja je dostupna četvrtu godinu zaredom. Brošura pruža sažet, praktičan pregled svih važnih informacija za donošenje potencijalnih investicionih odluka, koje investitorima mogu poslužiti kao generator ideja za rad sa zemljama koje (još uvek) nisu bile deo njihove investicione strategije.

Utvrdite trendove: Kako se razvijaju tržišta ulaganja u nekretnine?

Tržišta ulaganja u nekretnine su bila relativno stabilna uprkos krizi koju je izazvao Korona virus. „Jedan od faktora uticaja je bio vrlo nizak nivo kamatnih stopa zbog kojih su druge opcije ulaganja bile manje isplative“, kaže Andreas Ridder, generalni direktor CBRE Austrija i CIE. Međutim, i obim investicija u regionu CIE je takođe opao. U 2020. godini uloženo je približno 14 milijardi evra, što konkretno predstavlja pad od približno 26% u odnosu na prethodnu godinu. Kao i u drugim evropskim zemljama, razlike između različitih klasa imovine bile su očigledne i u regionu CIE. Stambeni i logistički sektori bili su među jasnim pobednicima krize, dok su se hotelski i maloprodajni sektori suočili sa velikim izazovima.

Ključni saveti i ključni podaci iz 13 zemalja

Brošura „Investicije u nekretnine 2021“pruža najvažnije podatke i informacije za investitore u nekretnine u 13 zemalja. Teme se kreću od ekonomskih i demografskih uslova do trenutnog oporezivanja transakcija nekretnina u Albaniji, Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Poljskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji.

COVID-19: Potencijalni uticaj na međunarodnu ekonomiju takođe predstavlja izazov za investitore u nekretnine u 2021. godini. Uzete su u obzir i trenutne mere poreskih olakšica u vezi sa pandemijom COVID-19.

Kako doneti pravu odluku o ulaganju?

Gerald Kerbl, stručnjak za nekretnine i partner u TPA, uveren je „da je donošenje prave odluke o ulaganju, čak i u sadašnjim vrlo izazovnim vremenima, neophodno poznavanje lokalnog tržišta nekretnina, kao i samih poreza i zakonskih okvira”. Upravo u ovom segmentu brošura „Investicije u nekretnine 2021“ pruža podršku.

„Međutim, otkrili smo i da postoje jasne razlike između različitih zemalja. Na primer, u Hrvatskoj je maloprodaja bila najjača imovinska klasa, dok je u Mađarskoj, uprkos krizi u turističkoj industriji, hotelski sektor bio druga najjača imovinska klasa, a stambene transakcije nisu registrovane. S tim u vezi, da bi se donela prava odluka o ulaganju u kriznim vremenima, pravi savet je postao važniji nego ikad“ preporučuje Ridder.

 

Želite još saveta za ulaganje u nekretnine?

Naručite svoju digitalnu kopiju brošura „Investicije u nekretnine 2021“ ovde!