Šest saveta za organizovanje Vaših finansija

15. априла 2022 | Vreme čitanja: 4 min

Organizovanje vaših finansija stavlja vas u bolju poziciju da ostvarite svoje ciljeve. Počnite da poboljšavate svoje finansijsko bogatstvo uz ovih šest saveta:

  1. Shvatite svoj finansijski položaj i redovno ga procenjujte

Da biste razumeli koliko ste finansijski organizovani i da li ste na pravom putu da ostvarite svoje finansijske ciljeve, morate redovno da proveravate svoje trenutno stanje. Važno je da često pregledate svoj kreditni rezultat, da znate gde da pronađete svoje finansijske račune i procenite svoje navike potrošnje u poslednjih nekoliko meseci. Prepoznajete li da se vaš finansijski položaj stalno menja i zapitate li se da li se vaš prihod promenio? Ili vaš dug? Da li ste u mogućnosti da uštedite više ili manje nego što biste želeli? Ovi saveti će vam pružiti jasnu sliku o vašem trenutnom finansijskom stanju i pomoći vam da utvrdite da li treba da održite, promenite prioritet ili ponovo procenite svoje ciljeve.

  1. Napravite budžet

Ključ za gomilanje bogatstva tokom vremena – uštedite više, trošite manje. Izrada budžeta, usklađivanje potrošnje sa sopstvenim ciljevima i sadašnja ušteda kroz velike kupovine, u budućnosti će vam ostaviti više finansijske slobode na duži rok i pozicionirati vas da postignete finansijski prosperitet.

  1. Smanjite svoj dug

Dug vas može sprečiti da uživate u finansijskoj slobodi, posebno ako se radi o visokoj kamati. Iako je dug ogroman, uz malo vremena i discipline, možete preduzeti korake kako da se iz njega izvučete. Sledi nekoliko primera strategija koje možete isprobati:

Metoda snežne grudve: Plaćajte minimalne iznose na svim stanjima osim na najmanjem stanju bez obzira na kamatnu stopu; kada se isplati najmanji dug, pređite na sledeći najmanji dug, stvarajući efekat „snežne grudve“ dok sav vaš dug ne bude raščišćen.

Lavina metoda: otplatite dug sa najvišom kamatnom stopom najagresivnije, dok plaćate minimalno na drugim računima; cilj je da se stvori efekat „lavine“, štedeći vam novac tokom vremena uz smanjenu kamatu.

  1. Platite svoju budućnost

Od ključne je važnosti da odvojite deo svog mesečnog budžeta za doprinose za penzione fondove ili druge štedne račune. Što ranije počnete da štedite, to bolje. Da biste bili sigurni da su vaši dugoročni ciljevi na pravom putu da vam pruže finansijsku slobodu u budućnosti, dajte prednost ovoj uplati i učinite je svojom prvom uplatom svakog meseca. Ovo će vam pomoći da uskladite svoje troškove kako biste izbegli nepotrebnu potrošnju. U redu je početi sa malim ulaganjima – bolje je početi sa malim i po potrebi revidirati svoj budžet da biste povećali doprinose tokom vremena.

  1. Pripremite fond „kišni dan“ mi koristimo izraz „za crne dane“ ili stavi bolje za „hitne slučajeve“ da bi bilo u kontekstu napisanog

Bez obzira na vaše godine ili materijalno stanje, fond za hitne slučajeve je neophodan. Iznenadni hitni medicinski slučajevi, popravke automobila/kuće itd. prate veliki računi. Izdvajanje novca na štedni račun koji je posebno namenjen neočekivanim troškovima zaštitiće vas od finansijskog nazadovanja. Fond za hitne slučajeve je mudra odluka u cilju osiguranja vašeg finansijskog stanja kao i da ono ostane na pravom putu i ​​spreči vas da stvarate dodatni dug ili koristite novac sa vašeg penzionog ili drugih računa.

  1. Pripremite se za slučaj vaše smrti ili invaliditeta

U slučaju vaše smrti ili invaliditeta, želite da osigurate da su vaša imovina i porodica   zaštićeni. Dve stvari koje su od suštinskog značaja za postizanje ovoga su redovno praćenje vaših polisa osiguranja i priprema testamenta. Vaše finansijsko stanje i vaša imovina se stalno menjaju i važno je da često pregledate svoje polise osiguranja da biste utvrdili da li je potrebno izvršiti bilo kakve promene pre nego što se dogodi ovakav događaj. Ako već nemate testament, razmislite o njegovom kreiranju. U testamentu su navedene vaše želje za raspodelom vaše imovine i bez njega nema garancije da će vaša imovina i porodica biti zaštićeni. Slično pregledu vašeg osiguranja, pametno je s vremena na vreme pregledati svoj testament, posebno nakon velikih kupovina, kako biste izvršili neophodna ažuriranja.

 

Bez obzira da li tek počinjete da ulažete ili se pitate da li štedite dovoljno za velike životne događaje, obrazovne potrebe, penzionisanje ili neočekivane troškove, Baker Tilly Wealth Management pomaže u otklanjanju neizvesnosti razvijanjem i upravljanjem prilagođenim strategijama štednje i ulaganja. Bez obzira na vašu finansijsku situaciju, naš iskusni tim odvaja vreme da prvo upozna vas i vaše ciljeve, tako da možemo da vidimo punu sliku vašeg života i pomognemo vam da živite svoj punim plućima. Stupite u kontakt sa našim timom kako biste razgovarali o Vašim finansijskim ciljevima i saznali kako vam možemo pomoći da ih ostvarite.

 

 

Izvor: BakerTilly