Šta treba da zna vlasnik biznisa u Srbiji koji želi da se preseli u drugu zemlju?

14. септембра 2021 | Vreme čitanja: 1 min

Fizička lica koja preseljenjem u drugu zemlju postaju poreski rezidenti te zemlje, po pravilu prestaju biti poreski rezidenti Srbije.

Dok poreske implikacije preseljenja u neku drugu zemlju moraju biti analizirane od strane tamošnjih poreskih savetnika, ne treba zaboraviti ni šta takva tranzicija, u poreskom smislu, prouzrokuje u Srbiji.

Naime, i kao poreski nerezidenti u Srbiji možete da ostvarujete dohodak na teritoriji Srbije. U tom slučaju, dužni ste da podnesete poresku prijavu za pojedine vrste prihoda koje ostvarujete u Srbiji, za koje nije predviđeno plaćanje poreza po odbitku. Na ovaj način, poreski nerezident Srbije, takođe, može biti obveznik godišnjeg poreza na dohodak ostvarenog samo na teritoriji Srbije i to ako je u kalendarskoj godini ostvario dohodak  veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Srbiji.

TPA, kao deo globalne revizorsko-konsultantske mreže Baker Tilly, može svojim klijentima da pomogne u svim poreskim aspektima preseljenja ili započinjanja posla u inostranstvu.