Strategic Economic Talks 2024: Oblikovanje budućnosti u jugoistočnoj Evropi

31. маја 2024 | Vreme čitanja: 4 min

U periodu od 23. do 25. maja 2024. godine održani su četvrti Strateški ekonomski razgovori u Hotelu Kempinski Adriatic  u Savudriji, u Hrvatskoj. Vodeće ličnosti iz poslovnog sveta, politike i društva okupile su se kako bi diskutovale o budućnosti regiona. Ovaj sada već poznati događaj, koji je organizovala međunarodna konsultantska firma TPA zajedno sa SEEBDN, imao je za cilj da predstavi investicione i tržišne trendove u Jugoistočnoj Evropi, poveže visokorangirane donosioce odluka i promoviše nove investicione, trgovinske i poslovne prilike.

Od digitalizacije u zdravstvu do održive poljoprivrede

Teme su bile veoma raznovrsne. Na primer, Dominic Gantner, generalni direktor Allianz Partners Austria & SEE, u intervjuu je istakao izazove i mogućnosti digitalizacije u sektoru zdravstva. U panel-diskusiji visokog profila učesnici su se bavili pitanjem kako reforma poljoprivrede EU utiče na poljoprivredu i prehrambene sisteme u Jugoistočnoj Evropi. Panelisti su bili (između ostalih): Elisabeth Köstinger, bivša austrijska savezna ministarka za poljoprivredu i šumarstvo, Fritz Kaltenegger, generalni direktor Café+co International Holding GmbH, i Elisabeth Hirschbichler, potpredsednica za strategiju, marketing i transformaciju u Dsm-firmenich. Dieter Althaus, bivši premijer Tiringije i potpredsednik za vladine poslove u Magna Europe, dao je zanimljiv intervju o budućim razvojnim tendencijama u oblasti mobilnosti. Lucanus Polagnoli, osnivač Calm/Storm Ventures, govorio je o budućnosti digitalnog zdravstva. Panel je moderirao Clemens Mayr-Harting, šef kabineta savezne ministarke za EU i ustav, Karoline Edtstadler. Još jedna panel-diskusija osvetlila je realnost energetske tranzicije u Jugoistočnoj Evropi. Učesnici su bili Maximilian Mauthe, stručnjak za klimu, energiju i životnu sredinu, i Aleksander Gerbec, generalni direktor ECUBES-a.

„Evropa danas i sutra“ bio je naziv uzbudljive političke diskusije. Teme o kojima se razgovaralo su bile izazovi u Evropi, prilike i vizije budućnosti. Učesnici su bili Sandra Benčić, poslanica u hrvatskom Saboru, Domagoj Milošević, preduzetnik, investitor i bivši zamenik premijera Hrvatske, i Martin Engelberg, poslanik u austrijskom parlamentu.

Strateški ekonomski razgovori su i ove godine ponudili jedinstvenu platformu za razmenu ideja i umrežavanje donosilaca odluka. Thomas Haneder, partner i član menadžment tima u TPA Grupi, istakao je važnost Strateških ekonomskih razgovora i njihov potencijal da dodatno ojačaju povezanost između Jugoistočne Evrope i nemačkog govornog područja: „Strateški ekonomski razgovori su motor za bližu ekonomsku saradnju u Jugoistočnoj Evropi. Nećemo rešiti globalne političke i ekonomske krize ovog vremena, ali možemo promovisati i ojačati umrežavanje i saradnju u regionu. Moje veliko hvala ide svim učesnicima za njihove posvećene i konstruktivne diskusije.“

Učesnici, ali i predstavnici TPA Srbije, bili su Bojan Žepinić i Ognjen Jovanović.

Lista gostiju: Dorothea Gros, menadžerka prodaje za intramuralnu Austriju u B. Braun Austria GmbH; Marina Hadrović, generalna direktorka za tržišta Istočnog Jadrana i Bugarske u Mondelēz International; Josef Stoppacher, generalni direktor Weitzer Parkett Vertriebs GmbH; Gerhard Kornfeld, vlasnik i generalni direktor Kornfeld Industriebeteiligung und Beratung GmbH; Harald Luchs, generalni direktor za sektor prodaje u AON-Austria GmbH; Franz Maier, generalni direktor za Austriju, Mađarsku i Jugoistočnu Evropu u Atradiusu; Zvonimir Mršić, operativni partner u Spitzberg Partners LLC; Thomas Narbeshuber, potpredsednik za Centralnu i Jugoistočnu Evropu u BASF-u; Boris Nemšić, industrijski savetnik u KKR; Kruno Obrovac, operativni direktor u Greiner Bio-One; Nusa Pavlinjek, generalna direktorka Roto Grupe; Gerhard Schlattl, ekonomski delegat u Hrvatskoj; Dominique Sigros, šef Bečkog međunarodnog deska za Centralnu i Istočnu Evropu & ZND · Crédit Agricole CIB; Sascha Smets, generalni direktor u Smets Technology GmbH; Kalina Trifonova, zamenica predsednice upravnog odbora u EVN Bugarskoj; Klaus Tutschek, šef sektora za M&A u A1 Telekom Austria Grupi; Jakob Zenz, preduzetnik i savetnik predsednika Ugande za modernizaciju poljoprivrede; Katerina Zenz, šefica sektora za Austriju i CEE u Mutares SE & Co.

O TPA

Brojke i činjenice

TPA je jedna od vodećih konsultantskih firmi u Austriji. Ponuda uključuje poresko savetovanje, računovodstvo i poslovno savetovanje. Kompanijinih 850 zaposlenih u petnaest austrijskih filijala stoji vam na raspolaganju. TPA Grupa – sa oko 2.050 zaposlenih – aktivna je u još jedanaest zemalja u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi pored Austrije: Albanija, Bugarska, Hrvatska, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Češka i Mađarska.

Za više informacija, posetite naše web stranice: www.tpa-group.at i www.tpa-group.com.

 

Kontakt za medije:

Mag. (FH) Gerald Sinabell | Šef korporativnih komunikacija

01 588 35-428 gerald.sinabell@tpa-group.at

Mag. Isabel Segrelles | Korporativne komunikacije

01 588 35-217 isabel.segrelles-vaello@tpa-group.at