Stručni saveti za investitore u oblasti nekretnina

29. априла 2021 | Vreme čitanja: 3 min

Foto: Nomad_Soul/shutterstock.com

Zanimaju Vas tržišni trendovi ili želite da investirate na tržištu nekretnina? Godišnji izveštaj CBRE & TPA nudi stručne i iskustvene savete za investitore u nekretnine, u Austriji, Nemačkoj i zemljama CIE.

TPA Srbija, jedna je od vodećih kompanija u oblasti računovodstva, poreskog i poslovnog savetovanja, i CBRE, najveća svetska kompanija za komercijalne usluge nekretnina, nude procene lokalnih tržišta nekretnina u najnovijoj brošuri „Investicije u nekretnine 2021“, koja je dostupna četvrtu godinu zaredom. Brošura pruža sažet i praktičan pregled svih važnih informacija za donošenje potencijalnih investicionih odluka, koje investitorima mogu poslužiti kao generator ideja za rad sa zemljama koje (još uvek) nisu bile deo njihove investicione strategije.

Izveštaj pruža praktične savete koji se ogledaju u pojašnjenju poreskih podsticaja za ulaganje u različitim zemljama, analizi operativnih troškova u različitim klasama imovine, poreskim aspektima, ali i u analizi povrata na investicije koji se može očekivati po zemljama. Važno je naglasiti da brošura sadrži analizu 13 tržišta, što ukazuje na sistematizovan i integralan pristup sledećim zemljama: Albanija, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Nemačka, Mađarska, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka i Slovenija. Na ovaj način uporedni pregled doprinosi kvalitetnijem donošenju odluka.

Analiza ukazuje da je obim investicija u regionu CIE opao. U 2020. godini uloženo je približno 14 mlrd EUR, što konkretno predstavlja pad od približno 26% u odnosu na 2019. godinu. Kao i u drugim evropskim zemljama, razlike između različitih klasa imovine bile su očigledne i u regionu CIE. Stambeni i logistički sektori bili su među jasnim pobednicima krize, dok su se hotelski i maloprodajni sektori suočili sa velikim izazovima.

Istraživanje tržišta pokazuje da postoje jasne razlike između različitih zemalja. Na primer, u Hrvatskoj je maloprodaja bila najjača imovinska klasa, dok je u Mađarskoj, uprkos krizi u turističkoj industriji, hotelski sektor bio druga najjača imovinska klasa, a stambene transakcije nisu registrovane. S tim u vezi, da bi se donela prava odluka o ulaganju u kriznim vremenima, pravi savet je postao važniji nego ikad.

– Da biste doneli adekvatnu investicionu odluku vezano za nekretnine koje želite da kupite (ili prodate), izuzetno je važno da poznajete regulatorni okvir koji ga prati, pre svega njegov poreski aspekt. Poresko strukturiranje transakcije, čiji je predmet nekretnina, u velikoj meri opredeljuje uspešnost same transakcije. Brošura „Real Estate Investment 2021“ – koja je rezultat zajedničkog angažovanja CBRE I TPA u Srbiji, ali i celoj CIE, daje neophodnu inicijalnu orijentaciju u smislu trendova na tržištu i regulatornog okvira, a zasnovana je na višegodišnjoj uspešnoj praksi obe kompanije u ovoj oblasti – izjavio je Bojan Žepinić, rukovodeći partner u TPA Srbija.

– Nekretnine kao oblik ulaganja uvek su bile veoma tražene. Kriza COVID-19 i potencijalni efekti na međunarodnu ekonomiju izazov su za investitore u nekretnine 2021. godine. Kompanija CBRE posvećena je pružanju podrške svojim klijentima, i lično sam veoma zadovoljan što već četvrtu godinu zaredom, uz uspešnu saradnju sa kompanijom TPA, omogućavamo podršku klijentima u njihovom poslovnom razvoju širom zemlje i regiona – prokomentarisao je Boško Tomašević, generalni direktor kompanije CBRE JIE.

Želite još saveta za ulaganje u nekretnine?

Naručite svoju digitalnu kopiju brošure „Investicije u nekretnine 2021“ OVDE.

 

Izvor: eKapija