Trendovi veštačke inteligencije: rekapitulacija 2023. i uvid u ono što dolazi

4. марта 2024 | Vreme čitanja: 5 min

Godina 2023. je označila trenutak proboja za veštačku inteligenciju (AI) jer su nove mogućnosti generativnih modela prešle iz laboratorija u desktop računara i mobilne telefone. Značajno je da je lansiranje OpenAI-ovog ChatGPT-a postalo katalizator promena, pružajući opipljiv uvid u potencijal budućnosti zasnovane na veštačkoj inteligenciji. Ovaj eksponencijalni napredak poklopio se sa eksplozivnim naletom investicija, pošto su AI startupi kao što su OpenAI, Anthropic i Mistral prikupili skoro 50 milijardi dolara od institucionalnih investitora i korporativnih sponzora. Kao što se i očekivalo, tehnološki giganti su se agresivno pozicionirali na čelu AI, utrkivajući se da predvode četvrtu industrijsku revoluciju.

Ko je izašao kao pobednik 2023.? Koji su trendovi veštačke inteligencije i ključne teme definisale godinu? I šta možemo očekivati od veštačke inteligencije u 2024. i dalje? Otkrijte glavne događaje u 2023, analizirajte koji su igrači stekli prednost i zavirite u „kristalnu kuglu“ šta je sledeće – od rastućih aplikacija do društvenih implikacija.

Lideri na tržištu

Prošle godine, generativna AI (genAI) je bila primarni pokretač koji je unapredio razumevanje i široku primenu AI u javnosti. Interaktivna priroda genAI, posebno u razgovorima, imala je dubok uticaj, čineći njegovu praktičnu upotrebu dostupnom pojedincima na radnom mestu i šire. Istorijski gledano, tehnološki sektor je imao najveći angažman sa AI alatima, ali najnovije McKinsei Global Survey potvrđuje integraciju genAI u razne druge sektore. Prema studiji, 70% poslovnih profesionalaca se bavilo genAI-om na poslu ili lično, a 22% ga koristi svakodnevno. Štaviše, rukovodioci predviđaju da će to postati istaknuta komponenta agendi odbora u svim industrijama u godinama koje dolaze.

Među istaknutim liderima u industriji koji kapitalizuju eskalirajuću potražnju za računarskom snagom neophodnom za skaliranje genAI-a su ključni igrači i u softveru i u hardveru.

Definisanje trendova veštačke inteligencije za 2023.

Usred bezbroj AI trendova i tema koje su karakterisale 2023. godinu, pojavile su se četiri glavne teme koje su oblikovale narativ i privukle široku pažnju:

Poslovno usvajanje: Iako su potrošačke genAI aplikacije osvojile naslove, 2023. je takođe dovela do povećanog poslovnog eksperimentisanja. Usvajanje u preduzeću, pokretanje aktivnosti i širenje AI sistema po uzoru na ChatGPT istakli su brzu ekspanziju AI aplikacija opšte namene.

Razumevanje obrazloženja: Dok su termini kao što je genAI bili u glavnim naslovima, mehanika veštačke inteligencije ostala je „crna kutija“ za mnoge. I dalje ostaje ključno pitanje: kako možemo verovati rezultatima veštačke inteligencije?

Odmeravanje društvenih rizika: Slika kako veštačka inteligencija preoblikuje rad mnoge je ostavio neizvesnim u pogledu budućnosti zapošljavanja. Istovremeno, globalni lideri veštačke inteligencije potpisali su peticiju kojom se zalažu za pauzu u razvoju veštačke inteligencije zbog egzistencijalnih rizika za ljude. Usred ovog razvoja, takođe je porasla zabrinutost u vezi sa neutvrđenim uticajem na životnu sredinu koji je vezan za sve veću upotrebu genAI.

Upravljanje u nastajanju: regulacija veštačke inteligencije se pojavila kao glavna tema za razgovor i na mikro i na makro nivou. Uticajni subjekti nastavljaju da doprinose dijalogu, uglavnom se fokusirajući na odgovorno korišćenje, bezbednost i razvoj veštačke inteligencije. Istovremeno, složena pravna pitanja kao što su autorska prava, plagijat i vlasništvo nad sadržajem podstakli su tužbe koje tek počinju da se intenziviraju.

Šta očekivati 2024. i dalje

Kako je zaključena 2023., mnogi stručnjaci, publikacije i lideri su izrazili svoja predviđanja AI za 2024. i dalje. Ovo uključuje uvide iz različitih izvora kao što je Svetski ekonomski forum (VEF), koji je, između ostalih, prikazao perspektive globalnih lidera i predviđanja istraživača iz IBM-a, Gartnera, Forrestera i MIT-a.

Četiri ključna zaključka iz ovih predviđanja:

Fokusirana implementacija AI: U 2024. kompanije će usmeriti fokus na implementaciju AI optimizovane za rešenja specifična za zadatke. Organizacije će se fokusirati na modele obuke u velikoj meri na analizi podaka koji su blisko usklađeni sa osnovnim poslovnim potrebama, omogućavajući primenu veštačke inteligencije koja daje ciljanu vrednost.

Donesite sopstvenu veštačku inteligenciju (BIOAI): Kako AI postaje pristupačnija pojedincima, zaposleni željni povećanja produktivnosti često usvajaju AI alate bez odobrenja organizacije. Trend „donesi sopstvenu veštačku inteligenciju“ će se ubrzati dok se kompanije bore da ispune zahteve zaposlenih zbog zabrinutosti za bezbednost podataka. Shodno tome, organizacije će se uhvatiti u koštac sa upravljanjem široko rasprostranjenom upotrebom veštačke inteligencije u senci, koja nije ovlašćena zvaničnom politikom. Dok zaposleni zaobilaze bezbednost da bi koristili ličnu veštačku inteligenciju, kompanije se suočavaju sa teškim kompromisima u ravnoteži između produktivnosti, rizika podataka i kontrole politike.

AI postaje multimodalan: komercijalna upotreba genAI-a se pretežno oslanjala na modele zasnovane na tekstu sa određenom integracijom vizuelnog i video zapisa za uvid u podatke. Međutim, 2024. će biti svedoci uspona multimodalnih modela koji neprimetno integrišu tekst, govor i viziju, podstičući inovativne slučajeve upotrebe u različitim sektorima i povećavajući individualnu i poslovnu produktivnost.

Pretnje u nastajanju: Kako veštačka inteligencija napreduje, upravljačkim telima bi moglo biti izazov da budu u toku sa novim pretnjama. VEF-ov Izveštaj o globalnim rizicima 2024. identifikovao je dezinformacije kao njihove glavne kratkoročne pretnje za 2024. godinu, uključujući rizike kao što su lažni video snimci, kloniranje glasa i proizvodnja falsifikovanog sadržaja. Štaviše, kako se veštačka inteligencija sve dublje integriše u naš svakodnevni život, zabrinutost za bezbednost i etiku koja okružuje naše lične podatke nastaviće da se produbljuje.

Očekivanja

Dok razmišljamo o evoluciji veštačke inteligencije u 2023. i predviđamo njenu putanju do 2024. godine i dalje, ostaje jedna izvesnost: promena će se i dalje dešavati, i to brzo. Kretanje kroz dinamičnu sliku AI, pozivaju se organizacije da implementiraju strateške pristupe osnovnoj tehnologiji, ponovo zamisle budućnost rada i prihvate adaptivno, proaktivno i inovativno usvajanje AI. Oslanjajući se na pouke prošlih tehnoloških inovacija, oni koji prihvataju promene uz promišljeno ublažavanje rizika spremni su ne samo da se prilagode već i da napreduju u transformativnom putovanju koje je pred nama.

 

 

Izvor: BakerTilly