Troškovi rada i inovacije vodeće su teme u građevinskoj industriji

12. фебруара 2024 | Vreme čitanja: 3 min

Suočavajući se sa današnjim ekonomskim okruženjem, građevinska industrija se suočava sa različitim poslovnim pitanjima i izazovima. Ovi problemi nisu neuobičajeni kada je u pitanju poslovna dinamika, ali postoje određene karakteristike koje ih čine jedinstvenim i zahtevaju specijalizovane strategije za postizanje dobrih rezultata.

Pitanja koja utiču na gotovo sve građevinske poslove u skladu sa njihovim jedinstvenim okolnostima uključuju:

  1. maksimiziranje poslovnih operacija kako rashodi rastu, a profiti se smanjuju;
  2. kontrolisanje troškova rada u vreme kada inflacija plata još uvek postoji i
  3. identifikovanje i korišćenje prednosti tehnologije bez prevelikog učešća ljudskog ili finansijskog kapitala.

Maksimiziranje poslovanja i profitabilnosti

Uz usporavanje obima građevinskih projekata zbog ekonomske klime, verovatno će biti sve veća konkurencija za projekte koji mogu da izvrše pritisak na kompanije da daju maksimum kako bi pobedile. Uz povećanje ostalih troškova, uključujući materijale, rad i osiguranje, profitne marže su već smanjene.

Profitabilnost može značajno da varira između generalnih izvođača, podizvođača i specijalizovanih zanata, u zavisnosti od veličine, sofisticiranosti i prakse upravljanja.

Razlika između „najboljeg u klasi“ i „proseka“ se verovatno može pripisati većoj efikasnosti, preciznijoj proceni, boljem upravljanju režijskim troškovima i bržem reagovanju na izazovna poslovna pitanja i uslove na tržištu.

Praćenje i posvećivanje velike pažnje trendovima novčanih tokova i benčmarking profitabilnosti su među najboljim rešenjima za građevinske i povezane kompanije bilo koje veličine za ublažavanje određenih pritisaka povezanih sa unapređenjem poslovanja i finansijskog poslovanja.

Benchmarking profitabilnosti je još jedno efikasno rešenje jer identifikuje koji procesi i procedure dobro funkcionišu i daju pozitivan doprinos, a oni koji stvaraju finansijsku prepreku za poslovanje. Na primer, analiza benčmarkinga treba da dovede do identifikovanja sistema koji mogu poboljšati operativnu efikasnost tako što će obuhvatiti režijske troškove u procesu licitiranja. Ova analiza takođe može detaljnije razmotriti i proceniti alternativne načine poslovanja koji su možda postali standardni, ali bi ih trebalo ponovo proceniti, na primer da li kupiti, iznajmiti ili iznajmiti opremu.

Kontrolisanje radnih odnosa

Cena i dostupnost radne snage su sve važnija i izazovnija pitanja. U građevinskoj industriji postoji jaz u zapošljavanju, razlika između broja otvorenih poslova i broja ljudi koji aktivno traže posao.

U vremenima poput ovih, kada može postojati ograničen broj potencijalnih kandidata za posao, građevinske firme mogu skrenuti pažnju na nekoliko različitih rešenja, jedno koje je direktno i jedno koje je univerzalnije.

Planiranje podsticaja i kompenzacija—kada je skup raspoloživih radnika sužen, postaje važnije nego ikad zadržati zaposlene koje kompanija već ima. Dalje, zadržavanje zaposlenih se ne odnosi samo na satnicu i platu. Stoga, sveobuhvatnije planiranje podsticaja i kompenzacija može biti kritično. Takva evaluacija može pomoći da se konceptualizuju kreativni programi koji će održati ljude angažovanim i lojalnim kompaniji. Među nekim od primera koji mogu pružiti opipljivu, merljivu lojalnost zaposlenih i podsticaje za učinak uključuju:

– Jasno definisane buduće mogućnosti napredovanja.

– Bonus strukture za one koji su sastavni deo projekata koji ostaju na vreme i budžet; ovo se obično odnosi na procenitelje i menadžere projekata.

– Akcije koje nagrađuju zaposlene koji doprinose ukupnom učinku kompanije.

Inovacije i veštačka inteligencija

Veštačka inteligencija može biti jedan od najvažnijih događaja koji utiču na sve vrste poslovanja, uključujući građevinsku industriju. Ipak, kao i svi oblici tehnologije i inovacije, stepen u kojem se ona koristi varira od kompanije i industrije.

Na primer, kamera za dron koja snima na gradilištu može da identifikuje da li građevinski radnici poštuju sve bezbednosne protokole u ​​radu koji obavljaju i da li na odgovarajući način nose zaštitne naočare, zaštitne kape i drugu opremu. Dalje, 3D modeliranje može pomoći građevinskom timu da vidi šta će se dogoditi sa svakom sledećom fazom izgradnje.

Kretanje kroz današnje poslovne izazove sve je izazovnije. Ipak, u većini situacija, uz inovacije, stručne procene i dobro osmišljene planove, postoje brojne mogućnosti da se poboljša poslovna efikasnost, poslovanje i profitabilnost.

 

Izvor: BakerTilly