Vaše penzionisanje počinje odlukama koje donosite danas

17. октобра 2022 | Vreme čitanja: 2 min

Penziju možete posmatrati kao kraj nečega – konačnu nagradu za uspešan radni vek ili kraj užurbane rutine. Međutim, penzionisanje nije kraj, to je novi početak zasnovan na odlukama koje donosite danas.

Iako je možda privlačno fokusirati se na slobodno vreme povezano sa penzionisanjem, trebalo bi da počnete da planirate i svoje ciljeve nakon karijere.

Možda imate viziju kako i gde ćete provesti svoju penziju, ali ćete morati finansijski da planirate svoje slobodno vreme bez obzira šta odlučite da radite sa njim.

Kako započeti planiranje?

Odlučivanje odakle početi može biti izazovno, posebno ako postoje nepoznati faktori. Možda imate još dug put do penzionisanja, što znači da se vaši interesi, način života i sveukupna ličnost mogu promeniti. Može biti zastrašujuće planirati za neizvesno, ali postavljanje odgovarajućih pitanja sada će vas postaviti na put ka uspešnoj budućnosti. Finansijski savetnik vam može pomoći da ispitate sledeće:

  • Koliko sam do sada uštedeo i koliko ću zaraditi pre odlaska u penziju?
  • Sa koliko godina ću početi da crpim iz socijalnog osiguranja?
  • Da li ću imati druge izvore prihoda za penziju i koji su to?
  • Koliko novca treba da odložim za medicinske troškove dok starim?
  • Koliko će mi trebati da održim svoj životni stil?
  • Da li moj prihod od penzije izdržava nekoga osim mene?

Odgovori na ova pitanja pomoći će da kreirate plan za sebe u budućnosti koji ima ostvarive ciljeve štednje i pomoći će vam da pokrenete komplementarne strategije ulaganja tokom puta do penzionisanja.

Kako započeti uštedu?

Možda ste čuli poslovicu: „Najbolje vreme za sadnju drveta bilo je pre 20 godina. Drugo najbolje vreme je sada.” Isto važi i za štednju za penziju. Ako počnete da štedite danas, imaćete korist od složene kamate koja će pomoći da vaš novac raste.

Jednostavan način da počnete da štedite je da iskoristite svoj 401(k) plan. Čak i ako vaša kompanija ne odgovara vašem mesečnom doprinosu, važno je da uložite mali iznos od svake plate, odvojite novac i time ostvarite kamatu. Ako vaša organizacija ne nudi 401(k) ili ako ste samozaposleni, trebalo bi da razmislite o doprinosu na individualni penzioni račun.

Možete početi sa samo 1 odsto i vremenom povećavati svoje doprinose, pružajući sebi mir jer se pripremate za svoju budućnost.

Pripremi se danas

Vaši ciljevi za odlazak u penziju su jedinstveni – i vaš plan bi trebao biti jedinstven. Razumevanje kako da uštedite i investirate pomoći će vam da stvorite penziju kakvu ste oduvek želeli.

 

 

Izvor: BakerTilly