Top Speakers Lounge „Nearshoring“

30

новембар 2022
Cirih, Švajcarska

Print

Top Speakers Lounge „Nearshoring“

30.11.2022 – 30.11.2022

Registruj se

Sreda, 30.11. od 18h do 22h

Aktuelne krize primoravaju kompanije još više da preispituju svoje procese i usluge, da ih dosledno razvijaju i uprkos tome da ostanu ekonomične. Usluge autsorsinga su i dalje obećavajuća opcija za smanjenje troškova – ali to više ne mora nužno da bude „farshoring“. Na konferenciji Top Speakers Lounge 30. novembra u Cirihu, dr Stefan Brupbaher (direktor Swissmem-a) će govoriti o potencijalu zemalja iz centralne i istočne Evrope za švajcarsku privredu, a zatim će se na panelu sa istaknutim stručnjacima razgovarati o postojećim izgledima i rizicima.

Kompanije iz Austrije i Švajcarske su poslednjih godina posegnule za obližnjom centralnom i istočnom Evropom (CIE) za procese autsorsinga. Ovo je takođe podvučeno na ovogodišnjim NZZ-ovim barometru u vezi MSP:

Ako se osvrnemo na očekivane geografske promene, postoji jasan trend ka blizini. 57 odsto smatra da će centralna Evropa i 38 odsto smatra da će istočna Evropa postati važniji, dok punih 60 odsto očekuje da će Kina za njih izgubiti značaj kao dobavljač u narednih dvanaest meseci. U industriji 52 odsto, u IT-u 51 odsto i među bankama 21 odsto računa na istočnu Evropu [za svoj autsorsing]. U međuvremenu, punih 75 odsto iz prehrambene industrije, 68 odsto iz IT-a, 64 odsto ih farmaceutske industrije i 58 odsto iz proizvodnog sektora žele da smanje zavisnost od Kine.

Međutim, gde su najveći potencijali? Koje prepreke i rizike treba uzeti u obzir? Koje uzdržanosti postoje i da li su opravdane? Želeli bismo da se pozabavimo ovim pitanjima 30. novembra.

Glavni govornik:

Dr Stefan Brupbacher, direktor, Swissmem

Panel diskusija:

Thomas Haneder, poreski savetnik i izvršni partner CEE/SEE, TPA grupe

Tobias Gerfin, izvršni direktor, Kuhn Rikon AG

Stefan Barny, direktor Globalne mreže, Switzerland Global Enterprise

Moderator:

Peter A. Fischer, glavni ekonomista, NZZ

Publikacije

Sustainability Report 2022