Mitovi i zablude o Bregzitu

4. јануара 2021 | Vreme čitanja: 2 min

Koje su velike zablude koje još uvek postoje oko procesa Bregzita i koji poslovni mitovi moraju biti racionalizovani? Imajući u vidu puno dilema, poreski stručnjaci Baker Tilly-a su predstavili svoje gledište na osnovu činjenica koje postoje.

Uprkos godinama sveobuhvatnog pregovaranja oko Bregzita, Britanija je udaljena samo nekoliko dana od kraja prelaznog perioda, bez jasno definisanih informacija u vezi onoga što sledi, pa je realni sektor u brojnim dilemama.

Prema trgovinskim stručnjacima kompanije Baker Tilly iz tri države na koje će ove promene najviše uticati, celokupna situacija kreirala različite scenarije koji bi mogli da utiču na njihovu sposobnost trgovanja nakon 1. januara.

Koje su velike zablude i šta je potrebno razjasniti?

Posle 1. januara, preduzeća koja trguju iz Velike Britanije u Evropi ili obrnuto, moraju imati ono što je poznato kao registracija i identifikacija ekonomskog operatera ili EORI broj. Iako dogovor verovatno znači da tarife neće primenjivati na robu koja se uvozi i izvozi, to bi u najboljem slučaju bilo ono što se naziva „tankom pogodbom“. Ovo zapravo podrazumeva definisanje osnova za trgovinsku razmenu koja će se naknadno detaljnije definisati.

Kao što su stručnjaci Baker Tilly ranije raspravljali, koraci potrebni za tranzit robe nakon Bregzita unose brojna usložnjavanja koji nisu postojali u prethodnim aranžmanima za članstvo u EU, od potrebe za popunjavanjem carinskih deklaracija, upotrebe najnaprednijih računarskih sistema i drugih birokratskih uslova.

Posebne dileme dolaze i sa aspekta vođenja online biznisa.

 

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

Izvor: https://www.bakertilly.global/