Intervju sa Jelenom Štrbac

19. августа 2016 | Vreme čitanja: 4 min

Recite nam ukratko kako biste opisali Vaš profesionalni razvoj.
S obzirom da su polje mog interesovanja bile finansije, nakon završetka Ekonomskog fakulteta u Beogradu, odlučila sam da se oprobam u radu u TPA timu, kao jednoj od vodećih regionalnih konsultantskih kuća, vođena idejom da upravo u takvom okruženju mogu najviše da naučim.

Recite nam nešto više o Vašim počecima u TPA timu.
U kompaniji sam zaposlena nepunih godinu dana i to kao deo tima poreskog odeljenja. Na preporuku kolege sa fakulteta sam aplicirala za tromesečnu praksu, a potom sam dobila zaposlenje i od tada zvanično nosim titulu najmlađeg člana tima.

Koje je najznačajnije poslovno iskustvo koje ste stekli u kompaniji?
Činjenica koliko su timski rad i međusobno poverenje zaposlenih važni, pogotovo imajući u vidu da je priroda našeg posla takva da nekada projekti kojima na kojima smo angažovani traju i po nekoliko nedelja. Dobar savet od kolege, pomoć i podrška u pravom trenutku mogu značajno olakšati rad i zato je jako važno stvoriti klimu u kojoj se bez ikakvih predrasuda dele međusobna znanja. No, pored timskog, važan je i individualni razvoj svakog zaposlenog. Kada radite u jednom manjem sistemu, u odnosu na velike korporacije, zaposlenima se obično dodeljuju mnogo konkretniji i odgovorniji zadaci i stiče se mogućnost sagledavanja vlastitog truda u ostvarenim rezultatima, što za mene predstavlja veliki izvor motivacije.

Koji su vaši glavni izazovi kao zaposlenog u kompaniji?
„Multitasking“. Porezi su izuzetno dinamična oblast i poreski zakoni su često podložni promenama, a od vas se zahteva da sve to ispratite pravovremeno. Mnogi polaze od predrasude da su porezi jednolični, međutim iznenadili bi se koliko su naši radni zadaci raznoliki i da se retko (gotovo nikada) ne ponavljaju, uvek učimo nešto novo. Kako je TPA srpsko-austrijska kompanija, rad u jednoj takvoj međunarodnoj kompaniji pruža priliku za saradnju sa inostranim klijentima i upoznavanje sa njihovom propisima. Razumevanje međunarodne regulative i načina rešavanja poreskih pitanja je, prema tome, dodatni izazov.

Sa kojim izazovima su suočeni klijenti TPA u Srbiji?
Ponekad klijenti zahtevaju odgovore na veoma komplikovana poreska pitanja, za koje se odgovori ne mogu pronaći pukim iščitavanjem propisa. Često se dešava da su naši poreski zakoni u nekim delovima pravljeni po ugledu na evropske, ali bez podrobne analize postoje li mogućnosti za primenu takvih rešenja u našoj zemlji, pa tako u pojedinim segmentima ostanu nedorečeni ili neprimenljivi. U takvim situacijama smo mi tu da razmotrimo sve mogućnosti i ocenimo šta je najadekvatnije rešenje za našeg klijenta i predočimo mu sve eventualne poreske rizike.

Šta najviše cenite kod svojih klijenata?
Poznata je izreka da je klijent najvrednija aktiva svake kompanije, stoga je izuzetno važno razviti i održavati dugoročne i stabilne odnose sa klijentima. Mi se trudimo da održimo zadovoljstvo i poverenje naših klijenata pružajući im sa jedne strane stručnost i profesionalnost u izvršenju poverenih zadataka, a sa druge strane negujući prijateljski pristup.

Šta poručujete mladima na početku karijere u Vašoj oblasti?
Ukoliko žele da napreduju bitno je da pokažu inicijativu i proaktivnost i da uvek pokušaju da preduzmu i više od onoga što se od njih traži. Pokažu li da su vredni i odgovorni, takav stav će odmah biti prepoznat i naposletku nagrađen. Bitno je da neprekidno rade na samorazvoju, da što više čitaju, istražuju, prepoznaju kako da uče od najboljih. Svaki početak je težak, no vremenom će postati mnogo samostalniji i kompetentniji.

Gde vidite Srbiju i region za pet godina?
Nadam se na putu da postane bolje mesto za mlade, tako što će stvoriti mogućnosti za karijerni napredak i realizaciju preduzetničkih ideja. Pre svega je važno da bude rešen problem kog smo svi svesni, a to je „odliv mozgova“.

Gde vidite TPA za pet godina?
Ako nastavimo da se razvijamo ovim tempom, verovatno među prvih nekoliko konsultantskih kuća u Srbiji. Nama je cilj da, uz pomoć naših austrijskih kolega, nastavimo dalje širenje na domaćem tržištu i to kroz formiranje jednog mladog i fleksibilnog tima koji je u stanju da odgovori na sve profesionalne izazove koje nosi sutrašnjica. Učenje, nove ideje i posvećenost klijentima zagarantovana je formula za uspeh.

 

Intervju sa Monikom Andrić Vučićević pročitajte ovde.